Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Carlijn RubensGeen categorie

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest en jonge baby’s

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. De ziekte is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Om baby’s toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week  in de zwangerschap. Na de vaccinatie maakt de zwangere vrouw antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar de baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Wanneer en waar?

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland  deze vaccinatie gratis  aangeboden. U moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.

Tot 16 december kunt u  de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . U moet  deze dan nog wel zelf betalen.

Let op: op dit moment zijn er wat problemen met de levering van de kinkhoestvaccins. Het kan zijn dat u zich niet direct kunt laten vaccineren bij uw eigen huisarts of GGD. U wordt dan doorverwezen naar een huisarts of GGD in een andere plaats.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM.